Anda pengunjung blog ke :

Khamis, 23 Disember 2010

Getuk Ubi

Ahha!! Assalamualaikum..

Bersama lagi dengan saya dalam rancangan.. Tuk-Tuk..(Bukan teksi kat Kemboja ya)

Tapi Tuk-Tuk, Getuk Ubi.

Hari ni saya akan kongsikan resepi turun temurun dari emak. Bak kata orang-orang tua, ilmu yang baik ni eloklah dikongsi. Manalah tau kot-kot manfaatnya boleh mendatangkan pahala berterusan kepada yang menyampaikan. =)


BAHAN-BAHAN :


  1. Ubi kayu (BUKAN ubi kentang, ubi keledek, atau kartunis ubi)
  2. Setengah sudu garam.
  3. Kelapa parut (sebiji kelapa)
  4. 6 sudu gula
  5. Tepung gandum
  6. Pewarna kuning
CARA-CARA :


Satu =




















Godok ubi / rebus ubi yang telah dikupas dan dipotong kecil di dalam periuk.

Masukkan setengah sudu penuh garam.


Dua =




















Ubi yang sudah siap direbus dibuang air rebusan dan ditumbuk.

Masukkan kelapa dan gula.
Gaul hingga sebati.

*Gambar ni nampak blur kerana penulis sengaja ingin menunjukkan sifat authenticnya iaitu dengan membiarkan lens kamera nampak berwap akibat kepanasan ubi yang baru direbus.



Tiga
=




















Bancuh tepung : Tepung 3 senduk + sedikit garam + air + pewarna kuning

Adunan dibulat-bulatkan.
Dicelup tepung dan digoreng seperti biasa.


Empat =




















Kuih getuk ubi siap digoreng dan sedia untuk dimakan.


Nota kaki :
  • Jangan menggoreng getuk ubi terlalu banyak dalam setiap gorengan supaya getuk ubi dapat mengembang dan masak dengan baik.
  • Jangan biarkan adunan terendam lama di dalam salutan tepung kerana ini akan mengurangkan rasa getuk ubi.
  • Ubi mestilah dari jenis yang baik dan tidak pahit.
  • Ubi kayu yang dijual di Simpang utama Felda Nitar 1 adalah ubi yang terbaik dalam daerah Mersing setakat ini.
~ Selamat Mencuba ~

8 ulasan:

TunTeja berkata...

deqyah!! nnt buatkan aku ea :)

blog-tips-kurus berkata...

sila pos ke rumah saya ye tuan.
sangat suka makan getuk ubi ini:)

Nurul Hidayah Isnin berkata...

ok mak yah..!! sila bawa ubi kayu sendiri dari pontian ya..nnti sy uruskan..gaga!

blog-tips-kurus:
saya juga suka makan!
tapi hati2..ubi ni byk angin bg yg tak tahan.
nk juga pos..tp x tahu alamat..hee..

mira mir berkata...

sgt suka getuk ubi!!!!!
mknn ruji waktu PBS nih
thanks k dayah ^^

MATAHARI berkata...

org endau......suka2 kita pun org endau

Nurul Hidayah Isnin berkata...

mira :
sy juga suka getuk ubi. sgt suka!
boleh la buat sendiri nnti ya..
resepi dan manual sume dah ada..

kak matahari :
hai org endau! orang endau duk mana?

MATAHARI berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
MATAHARI berkata...

kg semaloi....awk ,endau kt mna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daisypath - Anniversary

Suka