Anda pengunjung blog ke :

Jumaat, 17 Jun 2011

Pengat

Bahan-Bahan :
  1. Tepung
  2. Garam
  3. Santan - 1 biji kelapa
  4. Air panas
  5. Gula kabung
  6. Daun pandan - 4 helai
  7. Biji sagu
  8. Pisang tanduk

Cara- Cara :

1) Menyediakan Adunan Tepung
- Tepung 0.5 kg
- Garam 1 sudu
- Air panas





2) Rendam biji sagu ke dalam air sehingga kembang.




3) Menyediakan kuah pengat.

- Santan
- Garam - satu sudu
- Gula kabung - 1 ketul
- Daun pandan diikat dan dimasukkan
- Biarkan santan sehingga cukup panas / mendidih





4) Tepung yang sudah digaul dengan air panas tadi dikecil-kecilkan dan dimasukkan ke dalam santan yang mendidih.
Celup tangan di dalam air supaya tepung mudah dibentuk dan tidak melekit pada tangan.





5) Tepung dimasukkan kesemua dan santan perlulah digaul sekali sekala.




6) Setelah kesemua tepung dimasukkan, masukkan biji sagu tadi.
Pengat tepung siap!




7) Boleh juga dimasukkan pisang tanduk yang sudah direbus.
Pengat pisang siap!




Sekian, Selamat Mencuba~

3 ulasan:

AhMaD FaTiHi berkata...

best nye...ko wat ak lapor + terliur je...kuah dia manis...nyum2..slurppp

AhMaD FaTiHi berkata...

best nye...ko wat ak lapor + terliur je...kuah dia manis...nyum2..slurppp

Nurul Hidayah Isnin berkata...

best kan!! aku pun suka bubur pengat tepung ni.. waktu kecik2 mak selalu buat mkn ptg.. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka