Anda pengunjung blog ke :

Rabu, 16 Mac 2011

Rempeyek

Bahan-bahan:
  1. Tepung beras (1.5 paket / 750 gram)
  2. Telur (3 biji)
  3. Bilis dan udang kering
  4. Bawang putih (5 ulas)
  5. Ketumbar dan jintan (dikisar - 3 sudu)
  6. Kelapa (1 biji) - diperah untuk santan
  7. Kacang tanah (1.25 kg @ 1 1/4 kg)
  8. Inci kuning

Cara-cara:

  1. Kisar bawang putih -> udang kering dan bilis -> telur (dalam satu blander, masukkan satu persatu)
  2. Campur hasil kisaran dengan tepung, garam, ajinamoto, dan santan perahan pertama.
  3. Gaulkan semua, cairkan pakai santan perahan yang seterusnya.
  4. Boleh digoreng menggunakan cara masing-masing. Ada yang guna kuali besar, ada yang guna dua kuali, dan macam-macam lagi.


Nota kaki :Italic
Rempeyek dan tumpi mempunyai adunan yang sama. Yang berbeza adalah jenis kacang.
Rempeyek menggunakan kacang tanah manakala tumpi menggunakan kacang dhal dan kacang hijau.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka