Anda pengunjung blog ke :

Ahad, 13 Jun 2010

Sayur Pucuk Ubi Lemak

Kalau Ila Aqilah, dah bercerita tentang Labu Masak Lemak diblognya..maka kali ini saya ingin berkongsi sedikit masakan kampung yang semakin tidak dilihat oleh orang-orang muda masa kini iaitu...

Pucuk Ubi Masak Lemak

Penyediaan daun pucuk ubi:
  1. Daun dijelur/direndam dalam air.
  2. Air direbus dahulu dengan campuran sedikit minyak masak. Tunggu hingga mendidih.
  3. Pucuk ubi direbus hingga lembut.
  4. Pucuk ubi dibasuh dengan air biasa sehingga hilang rasa pahit.
Penyediaan masak lemak:
  1. Bagi 3 ikat sayur pucuk ubi, 4 ulas bawang putih dan 1 bawang besar diperlukan.
  2. Garam, bawang2 dan sejemput bilik di tumbuk halus (bilis ditumbuk kasar).
  3. Bahan2 tadi ditumis.
  4. Masukkan santan secukupnya. Tunggu hingga mendidih
  5. Masukkan pucuk ubi tadi.
  6. Masukkan 2 sudu gula.
  7. Tunggu hingga mendidih. Jgn lupa kacau!
  8. Dah siap..
Sekian...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka