Pak Awang : Alahai, lapar pulak perut ni hah.. Abu! Ko tolong bawakkan pisang yang ayah sorokkan kat tepi peti ais semalam..
Abu : Baik ayah.. (oh, pandai ayah aku sorokkan pisang dia..takut kena kebas la tu..)
Pak Awang : Hah, da busuk pisang ni..!!!! Alahai Abu..knp cepat sangat pisang ni jadi buruk. Hish, tak nak la aku makan macam ni..
Abu : Sabarlah ayah..tak pe la bagi kat Abu je pisang ni.. (hah, tu la..sorok lagi pisang dari anak...kan da kualat tu).
Pak Awang : Eh, ko nak buat apa dengan pisang buruk tu? Bagi je la kat monyet-monyet belakang rumah tu..
Abu : Laaa...kan boleh buat LEPAT PISANG ayah..
Pak Awang : Macam mana???????
Abu : Macam ni....
BAHAN-BAHAN :
- 2 sikat pisang (yang sudah buruk).
- 1/2 kg tepung gandum.
- Sebiji kelapa (ambil santan yang pekat).
- Garam.
- Daun pisang disalai atas api dapur (untuk melembutkan daun)
CARA-CARA :
- Ganyang pisang yang sudah dikupas sehingga lumat.
- Masukkan sepucuk garam.
- Masukkan santan dua kali perahan (menambah rasa lemak dlm lepat).
- Masukkan tepung gandum. Harus diingatkan bahawa adunan tidak perlu terlalu likat kerana kuih akan menjadi keras.
- 3 sudu adunan dibungkus dalam daun pisang yang sudah dipotong-potong.
- Lepat dikukus selama setengah jam ke atas.
- Siap. Makan.
Nota Tambahan :
- Antara nama lain bagi lepat pisang adalah belebet dan lemet.
- Semua jenis pisang sesuai untuk dijadikan lepat kecuali....pisang nipah.
Sekian, salam lepat pisang..nyum2..=)
4 ulasan:
favourite nenek qla..lemet..hehe..senang je sebenarnye ek..haha..
a'ah qil..bru ak tau snang je..
cuma nk ke x nk buat je..
bole la ko wat 2k nenek nnti~
dyah.. mmg sedap tp next time ko wat lembut cket tau.. mekasih bebanyak sanggup buatkan kitorang kueh y sedap tu.. :) syg ko..
hehe..a'ah..keras skit kn..sbb ak x snggup nk ltak santan byk2..kui3..sama2..
hehe..utk korg ap pn boleh..
Catat Ulasan