- 1/2 kg tepung
- 1 sudu kecil garam
- 2 senduk gula aising
- 1 bungkus yis (Mauripan) - dibancuh dengan air
- 3 sudu susu tepung
- Air
- Pewarna kuning telur
- Kelapa parut (sebagai pencicah-digaul dengan sedikit garam)
Cara-cara :
- Gaul tepung, garam, gula aising, susu tepung sehingga sebati.
- Gaulkan dgn yis yang sudah dibancuh.
- Gaulkan dengan air.
- Pastikan adunan tepung menjadi likat (seperti ingin membuat tepung bagi keledek goreng)
- Masukkan pewarna kuning untuk menjadikan apam berwarna kuning (boleh guna pewarna-pewarna lain yang dibenarkan).
- Loyang disapu dengan sedikit minyak.
- Masukkan adunan tepung ke dalam loyang.
- Biarkan selama 1 jam untuk pengembangan tepung.
- Kukus selama 1 jam.
- Kuih apam dipotong2 dan ditabur dengan kelapa parut di atasnya.
* Tepung diayak dahulu untuk menjadikan kuih apam nmpk lebih cantik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan