Anda pengunjung blog ke :

Rabu, 21 Disember 2011

Bubur Lambuk versi Omak Den

Bahan-Bahan:
  1. Beras
  2. Air
  3. Garam
  4. Bawang putih
  5. Bawang besar
  6. Bawang merah
  7. Halia
  8. Lada hitam
  9. Ajinomoto
  10. Kiub ayam Knor
  11. Rempah Tumis (bunga lawang, kayu manis, pelaga)


Cara-Cara:

  1. Beras 3 pot dibasuh bersih dan ditambah air 4 kali ganda dari tinggi beras.
  2. Masukkan 1 1/2 sudu garam.
  3. Masukkan halia yang dipecahkan dan bawang besar yang dipotong kasar.
  4. Biarkan sehingga beras pecah.
  5. Tumis segala rempah tumis+bawang putih+bawang merah+sedikit halia+garam+1 sudu lada hitam.
  6. Masukkan ayam yang telah dipotong kecil-kecil. Tutup kuali dengan tudung periuk untuk mempercepat proses memasak ayam.
  7. Masukkan ayam yang sudah ditumis ke dalam bubur.
  8. Masukkan kiub ayam Knor dan sedikit Ajinomoto.
  9. Tunggu sehingga mendidih, rasa, dan siap untuk dihidang. =)
  10. Nak cantik letak la bawang goreng dan daun sup.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka