Anda pengunjung blog ke :

Isnin, 19 Disember 2011

Apam Polkadot

Bahan-Bahan:
  1. 3 biji telur
  2. 275 gm tepung berserbuk penaik (bluekey)
  3. 200 gm gula kastor
  4. 150 gm susu segar
  5. 1 sudu besar ovallete
  6. Inti : strawberry,kaya, cream cheese (masuk dalam piping beg)
  7. Pewarna

Cara-Cara:

  1. Campurkan kesemua bahan dan pukul sehingga sebati.
  2. Asingkan hasil adunan ke beberapa tempat.
  3. Setiap tempat diletakkan dengan warna yang berbeza. Masukkan ke dalam piping beg masing-masing.
  4. Masukkan adunan -> inti -> adunan semula.
  5. Untuk memudahkan keadaan, warna adunan perlulah berbeza mengikut inti yang digunakan.
  6. Picitkan sedikit adunan -> inti -> adunan sekali lagi.
  7. Dot dot kan dengan warna pilihan dan berbeza. Pastikan dot tidak saling bercantum.
  8. Kukus di dalam kukusan yang telah dipanaskan selama 10-15 minit.






Kira-kira 70 buah apam polkadot comel dapat dihasilkan daripada satu adunan.


Resepi jenis-jenis apam tamat.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka