Anda pengunjung blog ke :

Ahad, 18 Disember 2011

Apam Karamel

Bahan-Bahan

Karamel
  1. 150gm gula kastor
  2. 100ml air

Cream Cheese

  1. 250gm cream chese Philadelphia
  2. 1 biji telur
  3. 1 sudu lemon atau sunquick
  4. 3 @ 4 sudu gula

Adunan Tepung

  1. 70gm mentega dicairkan
  2. 75gm susu cair/ susu segar
  3. 1 biji telur
  4. 60gm gula
  5. 150 gm tepung gandum
  6. 1 sdt soda bikarbonat (bekas dia warna putih biru)
  7. Secubit garam


Cara-Cara:

  1. Masak kering gula kastor sehingga menjadi warna perang. Berhati-hati tuang air, kacau rata dan masak hingga sebati. Sejukkan. =karamel
  2. Mentega + susu cair + telur + gula + tepung dan soda bikarbonat (diayak) + garam = Pukul guna tangan je. P/s:masuk tepung sikit-sikit.
  3. Gabungkan karamel dan adunan tepung. Masukkan dalam piping beg
  4. Masukkan cream cheese ke dalam piping beg.
  5. Terdapat 2 cara untuk memasukkan adunan ke dalam cawan kertas. (rujuk gambar B)
  6. Kukus selama 5-10 minit dalam kukusan yang sudah dididihkan.

A : Adunan tepung + karamel




B : 2 jenis cara mengisi


Nah, hasilnya... 60 biji apam karamel comel dapat dihasilkan untuk satu adunan.


Jumpa lagi untuk resepi apam yang seterusnya nanti. =)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka