Anda pengunjung blog ke :

Isnin, 29 Jun 2009

Hari Yang Bosan, tapi...


Huwaaaarrrrghhhhhh!!!!!!!! Bosannye hari ni (sambil mengeliat)..
Nak keluar berjalan...fulus xde.. Nak study lak..apa kejadahnya....
Akhirnya aku membongkar sume CD installer ntah hape2 yang aku ade...
Tiba-tiba aku terjumpa..... (sound effect ipin terjumpa ayam goreng)..

Satu software untuk buat grafik animasi...

Software : Ulead GIF Animator
Version : 3
Year : 1998
Function : Drag and drop composition tool for creating web animations.

Haaa...sebenarnya software ni dah tersangat la lama...
Tapi baru hari ni aku tergerak nak explore.
Alhamdulillah..dalam keadaan kebosanan akhirnya ada la xtvt yang bermanfaat..

Nak mereka grafik beranimasi ni x susah sebenarnya..
  1. Anda cuma perlu mengumpulkan seberapa banyak gambar yang berturutan.
  2. Susun gambar-gambar itu mengikut turutan (sequence) yang logik.
  3. Edit bahagian masa delay bagi setiap gambar.
  4. Dan apabila dimainkan..ia akan menghasilkan sebuah animasi yang nampak mcm bergerak2..
  5. Hakikatnya gambar-gambar 2 je yg berubah-ubah...
  6. Fuh, ntah ade org faham ke x ni...

Kat bawah ni merupakan antara hasil-hasil karya aku...
Penat jugak la aku lukis guna MS Word dgn Paint...
Nampak macam buruk.. tapi 2 la yang aku baru belajar dan cukup memuaskan hati sendiri stakat ni.

Animasi perkataan



Animasi grafik

Stakat ni sahaja perkongsian kita pada hari ini...
Aku nak explore software lain pulak...
Chiaow!!!


4 ulasan:

'Cikgu Padi' berkata...

good...sedia mencuba sesuatu yg baru...anda juga bijak mengisi masa lapang dengan sesuatu yg berfaedah...

lidahaku berkata...

aku rasa 2 la yg paling chantiq
huhu
keep ur good work

Nurul Hidayah Isnin berkata...

thank u 4 ur motivation my ex faci!!

trimas lidah..
tp rsanya keep it up the good work..
kalo keep je..mcm x sanggup nk tgk je karya aku..hahah...

Arvind berkata...

software ni percuma ?
mana nk download software ni ?
sgt berguna dalam p n p dn juga presentation...
good post, deqyah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daisypath - Anniversary

Suka