Anda pengunjung blog ke :

Isnin, 9 Februari 2009

Kuih Buah Melaka @ Kuih Gogo (Bhs JAwa)


Petang td akak sy mengidam nak makan kuih buah melaka.. Lantas dgn penuh rasa kasihannya, saya pun pergi mencari buah kelapa, tepung pulut, dan gula timbang di segenap pelusuk Endau utk menunaikan permintaannya..
Berikut adalah sukatan utk membuat kuih ini.

Bahan-bahan :
1) 1 kg tepung pulut
2) 1/2 sudu garam
3) 2 penutup pewarna hijau (bole gnti daun pandan)
4) Gula timbang dikerat kecil2
5) Kelapa parut (di tambah dgn sedikit garam)

Cara-cara:
1) Gaul tepung pulut+garam+air+pewarna hijau sehingga sebati.
2) Doh dikecil2 kan dlm bentuk sfera.
3) Sementara itu panaskan air paip di dalam periuk sehingga mendidih.
4) Masukkan gula timbang ke dlm tepung.
5) Masukkan tepung ke dalam air yg telah mendidih tadi.
6) Angkat kuih guna penapis utk toskan air dia. Angkat bila kuih tadi sudah terapung di permukaan air.
7) Salut kuih tadi dgn kelapa parut.
8) Dah boleh makan...

p/s: makan pelan2 jgn smpai tercekik.

2 ulasan:

Mr Zakwan Johan berkata...

hye dayah....
best wo p desaru....
dapat gak jalan2 kat negeri johor ni....
xtau plak ko ada blog.....
bgus2...rajin2 r update, aku nak bace...
huhu.....

ajar aku bahasa jawa sekali, rumate aku (apad) asyik kutuk aku dalam jawa jek...
haha

Nurul Hidayah Isnin berkata...

hai..
mmgla..tp desaru 2 x best wat mndi..
sbb laut lepas..bhya!

ahha..ak pn nk follow la blog ngko..
ak sbnrnya mmg nk wat ruangan jawa ni..
tp x cukp bhn lg 2k dipublish..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka