Anda pengunjung blog ke :

Isnin, 2 April 2012

Kenali SK Kapit (Bhg I)

LOGO SK KAPIT,
Lot 416, Jalan Bleteh, 96800 Kapit, Sarawak


PENGERTIAN LOGO

Bentuk Keseluruhan

Bulatan berwarna merah : semangat kerjasama antara guru dengan pelajar.

Bentuk bulan sabit : kewujudan satu sinar baru dalam dunia pendidikan di bahagian Kapit khususnya, dan di negeri Sarawak amnya dengan kewujudan sekolah ini.

Keseluruhan bentuk bulatan : kepekaan SK Kapit tentang konsep globalisasi masa kini.

Buku dan Mata Pena

Buku dan mata pena melambangkan sumber ilmu dan sekolah ini diwujudkan sebagai wadah untuk para generasi baru mencari dan mendalami ilmu pengetahuan.

Nombor pada pena adalah nombor pendaftaran sekolah iaitu YBA 7110.

Lima Lingkaran Cincin Berkait

Cincin berkait melambangkan perhubungan dan semangat bekerjasama dalam semua bidang yang berhasrat menjadikan sekolah ini sebagai institusi masyarakat yang bersatu pada.

Simbol Sains dan Teknologi

Melambangkan sekolah ini menumpukan sepenuhnya perhatian dalam usaha menjadikan masyarakat Malaysia sebuah masyarakat yang mementingkan sains dan teknologi.

Komputer

Melambangkan kepentingan ICT dalam dunia pendidikan dan dalam kehidupan sehari-harian serta usaha sekolah menerapkan ICT dalam pengajaran dan pembelajaran.

Warna

Menunjukkan warna-warna yang terdapat dalam bendera kebangsaan dan bendera negeri.

Merah : Melambangakan keberanian mengharungi cabaran untuk mengecap kejayaan dalam semua bidang dan sentiasa bermaruah dan bercita-cita tinggi.

Kuning : Melambangkan perpaduan antara warga SK Kapit khasnya dan masyarakat setempat amnya.

Biru : Melambangkan kehidupan yang harmonis di kalangan pelajar-pelajar yang berbilang bangsa serta keturunan serta datang dari berbagai-bagai kedudukan sosio-ekonomi, bersatupadu dalam usaha menggapai kecemerlangan.

Putih : Tanda kesucian rohani dan jasmani yang melahirkan keikhlasan, kejujuran dan sifat-sifat terpuji dalam segala tindakan.

Hijau : Melambangkan kesegaran dan kesuburan, sebagai harapan warga sekolah untuk melahirkan generasi baru yang bakal menjadi pemimpin negara masa depan.

MOTTO SEKOLAH


INTEGRITI : bermaksud kejujuran dalam usaha menjadikan SK Kapit sebagai sebuah institusi pendidikan yang berwibawa.

ILTIZAM : bermaksud keazaman yang tinggi dalam usaha merealisasikan matlamat dan cabaran pendidikan.

INTELEK : bermaksud produk dan output yang dihasilkan oleh SK Kapit adalah golongan intelektual yang mampu menggalas cabaran era globalisasi.


Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka