Anda pengunjung blog ke :

Jumaat, 6 Februari 2009

Nasi Ayam

Ayam Untuk Digoreng:
1)Direbus (halia+garam cket)
2)Ayam ditos & digoreng.

Nasi:
1)Bawang putih 10 bj + bawang bsr 1/2 bj = mayang dan tumis.
2)Beras dan air dari rebusan tadi.
3)Masukkan serai.

Sup Ayam:
1)Kaki ayam + leher ayam.
2)Air, garam, ajinomoto cket.
3)Bwg putih + bwg merah = potong besar2.
4)Halia (gecek cket2).
5)Rempah ratus.

Sambal:
1)Tumbuk bwg putih + garam.
2)Sos cili, lada kisar, air panas
3)Sambal ditapis.

* gecek = ditumbuk tp x lumat (bhs jawa)

Nasi Minyak - S'pore Style

Nasi :
-Minyak jagung.
-Majerin @ minyak QBB.
-Rempah ratus (bunga lawang,biji pelaga,kayu manis).
-Tumis (bwg putih+bwg merah+halia=kisar halus).
-Beras yg dah basuh.
-Air secukpnya
-Sdkt susu cair 2k melembutkan.

Dalca :
-Rempah ratus (bunga lawang,biji pelaga,kayu manis).
-Tumis (bwg putih+bwg merah+halia=kisar halus).
-Daging,lobak,kacang pnjg,tomato,kacang dal(yg dah direbus),kentang,lada hidup, air.
-Kari daging (gaul ngn air)
-Santan
-Gula & garam

Kurma Ayam Beriyani :
-Rempah ratus (bunga lawang,biji pelaga,kayu manis).
-Tumis (bwg putih+bwg merah+halia=kisar halus).
-Sos buah-2 sudu
-Serbuk kurmak 1/2 bungkus (bancuh air).
-Daun pudina @ daun sup.
-Tomato belah 2.
-Santan.
-Gula & garam.

Hurmm..nyum2..sedapnye nasik minyak!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka