Anda pengunjung blog ke :

Jumaat, 6 Februari 2009

Roti Canai

(untuk <> 25 keping)

Bahan:
1) Tepung gandum-1kg (disyorkan cap Sauh)
2) Gula-1 sudu
3) Garam-1 sudu
4) Air secukupnya
6) Dulang (tmpt mencanai)
7) Minyak

Cara:
1) Gaul tepung+garam+gula.
2) Gaul dgn air secukupnya (x lmbik sgt, x keras sgt)..
Teknik menghempas doh baik utk mempercepatkan penyebatian air dan tepung.
3) Doh dikecil-kecilkan.
4) Direndam dgn minyak semalaman.
5) Canai cm bese..bole ltk telur @ sardin.

Kek Gula Hangus

Bahan-bahan:
1) Gula pasir - 2 cawan
2) Air 2 cawan
3) 2 cawan tepung
4) 5 biji telur
5) Pontas - 1/2 kecik
6) 1 cawan susu pekat
7) 1 cawan minyak masak

Cara-cara:
1) Masak gula pasir sehingga hangus kemudian masukkan air..(sentiasa dikacau).
2) 5 telur + minyak + susu pekat + gula hangus tadi = Masuk dlm blender sampai kembang.
3) Tepung + pontas = diayak bersama.
4) Gaulkn bahan 2+3 sehingga sebati.
5) Masukkn dlm loyang..loyang dibalut dgn kertas.
6) Kukus selama 1 jam 30 minit..

Sumber: Akak ipar.
Hasil : Berjaya dibuat, kek lembut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka