(untuk <> 25 keping)
Bahan:
1) Tepung gandum-1kg (disyorkan cap Sauh)
2) Gula-1 sudu
3) Garam-1 sudu
4) Air secukupnya
6) Dulang (tmpt mencanai)
7) Minyak
Cara:
1) Gaul tepung+garam+gula.
2) Gaul dgn air secukupnya (x lmbik sgt, x keras sgt)..
Teknik menghempas doh baik utk mempercepatkan penyebatian air dan tepung.
3) Doh dikecil-kecilkan.
4) Direndam dgn minyak semalaman.
5) Canai cm bese..bole ltk telur @ sardin.
Anda pengunjung blog ke :
Jumaat, 6 Februari 2009
Kek Gula Hangus
Bahan-bahan:
1) Gula pasir - 2 cawan
2) Air 2 cawan
3) 2 cawan tepung
4) 5 biji telur
5) Pontas - 1/2 kecik
6) 1 cawan susu pekat
7) 1 cawan minyak masak
Cara-cara:
1) Masak gula pasir sehingga hangus kemudian masukkan air..(sentiasa dikacau).
2) 5 telur + minyak + susu pekat + gula hangus tadi = Masuk dlm blender sampai kembang.
3) Tepung + pontas = diayak bersama.
4) Gaulkn bahan 2+3 sehingga sebati.
5) Masukkn dlm loyang..loyang dibalut dgn kertas.
6) Kukus selama 1 jam 30 minit..
Sumber: Akak ipar.
Hasil : Berjaya dibuat, kek lembut.
1) Gula pasir - 2 cawan
2) Air 2 cawan
3) 2 cawan tepung
4) 5 biji telur
5) Pontas - 1/2 kecik
6) 1 cawan susu pekat
7) 1 cawan minyak masak
Cara-cara:
1) Masak gula pasir sehingga hangus kemudian masukkan air..(sentiasa dikacau).
2) 5 telur + minyak + susu pekat + gula hangus tadi = Masuk dlm blender sampai kembang.
3) Tepung + pontas = diayak bersama.
4) Gaulkn bahan 2+3 sehingga sebati.
5) Masukkn dlm loyang..loyang dibalut dgn kertas.
6) Kukus selama 1 jam 30 minit..
Sumber: Akak ipar.
Hasil : Berjaya dibuat, kek lembut.
Langgan:
Catatan (Atom)