Anda pengunjung blog ke :

Ahad, 27 Februari 2011

Aku yang ketinggalan

Anda..ya anda di sana..
Jika anda seorang siswa guru dari mana-mana IPG di Malaysia
Khususnya di IPG Kampus Temenggong Ibrahim
dan masih lagi menggunakan logo kampus anda
di kulit hadapan tugasan,

contoh:

























Anda bolehlah menukarkan logo tersebut
kepada logo ini :
























Kenapa mesti tukar kepada logo ini?
Ayuh kita lihat maksud yang tersirat pada logo tersebut.






















Dipetik dari laman web INI

_______________________________________
FAQ:
  1. Lerr...orang lain dah lama tau dah kena tukar logo.. Kenapa baru cerita pasal ni.. cer ceghita..?
  2. Logo IPG nak letak kat bahagian mana ek kt cover? ke jadikan watermark je..
  3. Siapa yang mencipta logo IPG ni?
Jawapan:
  1. Maafkan saya...tapi cuba baca balik la tajuk post ni.
  2. Ish..smpai ati jadi watermark je.. Logo IPG letak di kanan dan logo KPM letak di kiri.
  3. Err..dengar cerita orang yang reka logo ni sgt low profile.. Sebab tu saya pn tak tahu siapa yg reka. Ada sesiapa boleh bantu?

Jumaat, 25 Februari 2011

Dah 3 minggu rupanya...

Pejam celik..pejam celik..
dah 3 minggu rupanya saya di SKST.
mungkin kerana terlalu seronok berpraktikum di sana
sampai tak sedar dah 3 minggu rupanya.

Apa yang menariknya di sini, sekolah ini jelas membawa ikon 1 Malaysia.
Di mana, apa yang saya dapat lihat :
Muka murid Cina dan Melayu agak susah dibezakan
Muka murid India dan Melayu juga susah dikenalpasti
Banyak ibu bapa yang berkahwin campur.

Jom kita lihat antara aktiviti sepanjang 2 minggu yang lalu.
Atau dengan ayat lain..
Jom, tengok port folio saya.




















Raptai Larian Perdana Mahkota





















Aktiviti Senamrobik






















Larian Perdana Mahkota























Sambutan Perayaan Cina






















Hari Kokurikulum






















Program Pembudayaan Al-Quran

Rabu, 23 Februari 2011

Apa kita perlu buat?

Arahan : Sila baca situasi di bawah dan jawab semua soalan di dalam hati.

Soalan 1 :

Hujan lebat turun secara mendadak.
Enjin kereta menjadi sejuk.
Enjin kereta pula dari jenis karburetor
dan bukan jenis injection (kereta baru pakai yang ini)
Apa perlu kita buat?

Soalan 2:
Sedang memandu.
Hujan turun lebat, dan tiba-tiba banjir kilat.
Apa perlu kita buat?

Soalan 3 :
Enjin kereta mati di tengah simpang kawasan lampu isyarat.
Dan kereta kita terletak paling hadapan.
Apa kita perlu buat?

Soalan 4:
Ingin pulang ke kampung.
Tiba-tiba temperature kereta mencecah tanda merah.
Boot depan kereta pula berasap tebal.
Apa kita perlu buat?

Soalan 5:
Kita sedang memandu.
Tiba-tiba kita nampak ada orang yang mengalami situasi kerosakan kereta.
Orang itu pula nampak betul-betul dalam kesusahan.
Apa perlu kita buat?

Soalan 6:
Kita telah dibantu ketika mengalami situasi yang cemas.
Orang-orang yang membantu juga sangat ikhlas.
Apa perlu kita buat?

Soalan 7:
Memandu untuk ke destinasi yang jauh.
Melalui jalan yang berlubang teruk.
Stereng kereta menjadi gila.
Tayar kereta mudah mengempar ke kiri.
Apa perlu kita buat?

Soalan 8:
Menukar kereta ke lorong kanan dengan penuh berhati-hati.
Tiba-tiba dirempuh oleh kereta laju dari belakang.
Apa perlu anda buat.

Semua jawapan di atas adalah bersifat subjektif.
Ada yang menjawabnya dalam bentuk positif
Dan ada juga yang menjawab dalam bentuk negatif.

Dan bagi saya, pengalaman sehingga ke hari ini sudah cukup untuk menjawab semua soalan
"apa perlu kita buat??"

Syukurlah, semua pengalaman tersebut lebih mendewasakan saya.
Lebih mengajar saya erti menjadi tenang dan sabar.

Saya tidak sempurna, dan tak cuba ingin jadi sempurna.
Apa yang saya buat adalah kerana saya ingin terus hidup
demi orang-orang yang menyayangi saya.
Kerana saya wajib menyayangi mereka kembali.


Lepas ini mungkin lagi seronok kalau saya dapat bawa kenderaan di bawah untuk ke sekolah.

Rabu, 9 Februari 2011

Selamat Pengantin Baru

CLICK..! CLICK..! SENYUM..!

Nah, siap dah gambar..



















Selamat Pengantin Baru diucapkan kepada abang saya,
Cikgu Abdul Rahim Bin Isnin yang telah menemui belahan jiwanya yg separuh lagi
iaitu Cikgu Nin Harlina Binti Mohd Yusof, berasal dari Ketereh, Kelantan.

Pasangan yang paling hot pada tahun 2010 yang lalu (bak kata rakan sekerja beliau)
ini telah selamat diijab kabulkan pada 5 Februari 2011 yang lepas di Masjid Kampung Pasir.

Doa saya, semoga beliau dan pasangannya berbahagia hingga ke infiniti,
di samping tidak lupa menjenguk ahli keluarga beliau yang tercinta di Endau
(walhal duduk kat Tg Gemok je)..haha!

Majlis sambut menantu pasangan mempelai ini akan diadakan pada 12 Mac 2011.
Kedatangan para hadirin adalah amat dialu-alukan oleh pihak kami.
*Kad undangan majlis akan dimuat turun kemudian.

Akhir kata, maaf lambat keluarkan post dan sekali lagi...SELAMAT PENGANTIN BARU Ayem!! =)

* Turn anak lelaki bongsu Hj Isnin dah lepas, bila pulak turn anak perempuan bongsu Hj Isnin?? Jeng3..sama-sama kita nantikan.. Peace!

Selasa, 8 Februari 2011

Meet my new school

Starting from 7 February 2011 until 6 Mei 2011
I will be in Sekolah Kebangsaan Sri Tebrau (SKST)
for continuing the journey of practicum for phase 3.

The logo of SKST :


























The school's member had welcomed my friend and I kindly and warmly.
I felt so glad because I also got free school sticker to be stick at my car which the size is 2 times bigger than IPG sticker..hehe..
There are Malay, Chinese, and Indian pupils who learn together under one roof of school.
The kids were really good (I hope) and most of them can speak English quite fluently which make me feel impress with them.
I am going to teach Mathematics and English subject at this time.
Hopefully everything will be in smoothly path until the end of 3 months. Amin.


So, do you know where is the location of my school?
Here's the map and you can go there too when you free..
























Till we meet again. Adios!


-Tagline-

Where ever you go, where ever you live, what ever you do,
the best and enjoy things are come from you,
don't let the environment spoiled the moment,
you should create the environment for your own self.
If you could not beat them, well..join them! Ahah! =)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Daisypath - Anniversary

Suka