- Beras
- Air
- Garam
- Bawang putih
- Bawang besar
- Bawang merah
- Halia
- Lada hitam
- Ajinomoto
- Kiub ayam Knor
- Rempah Tumis (bunga lawang, kayu manis, pelaga)
Cara-Cara:
- Beras 3 pot dibasuh bersih dan ditambah air 4 kali ganda dari tinggi beras.
- Masukkan 1 1/2 sudu garam.
- Masukkan halia yang dipecahkan dan bawang besar yang dipotong kasar.
- Biarkan sehingga beras pecah.
- Tumis segala rempah tumis+bawang putih+bawang merah+sedikit halia+garam+1 sudu lada hitam.
- Masukkan ayam yang telah dipotong kecil-kecil. Tutup kuali dengan tudung periuk untuk mempercepat proses memasak ayam.
- Masukkan ayam yang sudah ditumis ke dalam bubur.
- Masukkan kiub ayam Knor dan sedikit Ajinomoto.
- Tunggu sehingga mendidih, rasa, dan siap untuk dihidang. =)
- Nak cantik letak la bawang goreng dan daun sup.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan