Karamel
- 150gm gula kastor
- 100ml air
Cream Cheese
- 250gm cream chese Philadelphia
- 1 biji telur
- 1 sudu lemon atau sunquick
- 3 @ 4 sudu gula
Adunan Tepung
- 70gm mentega dicairkan
- 75gm susu cair/ susu segar
- 1 biji telur
- 60gm gula
- 150 gm tepung gandum
- 1 sdt soda bikarbonat (bekas dia warna putih biru)
- Secubit garam
Cara-Cara:
- Masak kering gula kastor sehingga menjadi warna perang. Berhati-hati tuang air, kacau rata dan masak hingga sebati. Sejukkan. =karamel
- Mentega + susu cair + telur + gula + tepung dan soda bikarbonat (diayak) + garam = Pukul guna tangan je. P/s:masuk tepung sikit-sikit.
- Gabungkan karamel dan adunan tepung. Masukkan dalam piping beg
- Masukkan cream cheese ke dalam piping beg.
- Terdapat 2 cara untuk memasukkan adunan ke dalam cawan kertas. (rujuk gambar B)
- Kukus selama 5-10 minit dalam kukusan yang sudah dididihkan.
A : Adunan tepung + karamel
B : 2 jenis cara mengisi
Nah, hasilnya... 60 biji apam karamel comel dapat dihasilkan untuk satu adunan.
Jumpa lagi untuk resepi apam yang seterusnya nanti. =)
Jumpa lagi untuk resepi apam yang seterusnya nanti. =)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan