Anda pengunjung blog ke :

Jumaat, 5 Ogos 2011

Pau


Bahan-Bahan :

Bahagian Doh:
  1. 1 kg tepung gandum
  2. 2 sudu yis dibancuh dgn air secawan
  3. Majerin (2 sudu)
  4. Gula (4 sudu)
  5. Garam (sepucuk
  6. Air
Cara-Cara:
  1. Gaulkan tepung, gula, garam, majerin.
  2. Masukkan yis yang sudah dibancuh.
  3. Uli adunan tepung.
  4. Tambah air sekiranya adunan masih keras.
  5. Uli sehingga adunan menjadi gebu dan lembut.
  6. Bulatkan adunan menjadi bahagian-bahagian yang kecil
  7. Masukkan inti ke dalam adunan. Bahagian tepi doh ditarik dan bahagian tengah dibiarkan tebal supaya inti tidak terkeluar.

Bahagian Inti Boleh diisi dengan inti keledek, kaya, susu pekat, dan lain-lain lagi.

*Resepi inti keledek akan dipos pada masa akan datang.. =)

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka