Anda pengunjung blog ke :

Isnin, 2 Januari 2012

Kek Pandan Layer

Bahan-Bahan Untuk Kek Span :

  1. 250gm / 2.5 cawan tepung gandum
  2. 1 sudu besar baking powder
  3. 8 biji telur
  4. 250gm gula kastor
  5. 100 ml air
  6. 25gm ovelette
  7. 0.5 sudu esen vanilla
  8. 125m majerin dicairkan
  9. 1 sudu perisa pandan.
Cara-Cara Membuat Kek Span:
  1. Masukkan kesemua bahan dalam mesin pengadun kecuali majerin cair, esen vanilla, dan perisa pandan.
  2. Pukul hingga kembang sehingga gebu dalam 8-10 minit.
  3. Masukkan majerin cair, perisa pandan dan esen vanilla.
  4. Putar semula adunan.
  5. Bakar dengan suhu 180 darjah lebih kurang 15-20 minit.
  6. Keluarkan kek, sejukkan, dan potong 3 lapis mendatar.


Bahan-Bahan Untuk Kastard:

  1. 500ml santan (guna santan kotak 500ml)
  2. 500ml air (guna kotak yang sama)
  3. 1 sudu serbuk agar-agar
  4. 150gm gula kastor
  5. 2 sudu perisa pandan
  6. 8 sudu rata tepung jagung
  7. Secubit garam.
  8. Perisa pandan / pewarna hijau secukupnya.



Cara-Cara Membuat Kastard:
  1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk.
  2. Masak dengan api sederhana sehingga ia betul-betul pekat, mendidih dan berkilat.


Cara-Cara Membuat Kek Lapis Pandan:
  1. Gunakan loyang yang sesuai dengan saiz kek.
  2. Gunakan satu alat penyukat (cawan mungkin?) yang konsisten untuk melapiskan kastard.
  3. Masukkan secawan kastard, diikuti dengan lapisan kek yang pertama, penyekkan sedikit supaya lapisan kek tenggelam.
  4. Ulang langkah yang sama sehingga ke lapisan kastard yang terakhir.
  5. Sejukkan kek dalam peti ais.
  6. Terbalikkan kek di atas papan yang berplastik supaya kastard tidak melekat.
  7. Terbalikkan sekali lagi di atas papan yang cantik.
  8. Hiaskan keke lapis pandan tersebut menggunakan susu kocak, kelapa parut kering yang diwarnakan, dan bunga kek.
  9. Sedia untuk dijamu kepada seisi keluarga. =)




Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka