- 250gm / 2.5 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar baking powder
- 8 biji telur
- 250gm gula kastor
- 100 ml air
- 25gm ovelette
- 0.5 sudu esen vanilla
- 125m majerin dicairkan
- 1 sudu perisa pandan.
- Masukkan kesemua bahan dalam mesin pengadun kecuali majerin cair, esen vanilla, dan perisa pandan.
- Pukul hingga kembang sehingga gebu dalam 8-10 minit.
- Masukkan majerin cair, perisa pandan dan esen vanilla.
- Putar semula adunan.
- Bakar dengan suhu 180 darjah lebih kurang 15-20 minit.
- Keluarkan kek, sejukkan, dan potong 3 lapis mendatar.
Bahan-Bahan Untuk Kastard:
- 500ml santan (guna santan kotak 500ml)
- 500ml air (guna kotak yang sama)
- 1 sudu serbuk agar-agar
- 150gm gula kastor
- 2 sudu perisa pandan
- 8 sudu rata tepung jagung
- Secubit garam.
- Perisa pandan / pewarna hijau secukupnya.
Cara-Cara Membuat Kastard:
- Satukan kesemua bahan ke dalam periuk.
- Masak dengan api sederhana sehingga ia betul-betul pekat, mendidih dan berkilat.
Cara-Cara Membuat Kek Lapis Pandan:
- Gunakan loyang yang sesuai dengan saiz kek.
- Gunakan satu alat penyukat (cawan mungkin?) yang konsisten untuk melapiskan kastard.
- Masukkan secawan kastard, diikuti dengan lapisan kek yang pertama, penyekkan sedikit supaya lapisan kek tenggelam.
- Ulang langkah yang sama sehingga ke lapisan kastard yang terakhir.
- Sejukkan kek dalam peti ais.
- Terbalikkan kek di atas papan yang berplastik supaya kastard tidak melekat.
- Terbalikkan sekali lagi di atas papan yang cantik.
- Hiaskan keke lapis pandan tersebut menggunakan susu kocak, kelapa parut kering yang diwarnakan, dan bunga kek.
- Sedia untuk dijamu kepada seisi keluarga. =)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan