Hari ni buat kuih lapis lak..berguru dgn mak lagi...
Cuti-cuti cmni rugi kalau x blajar buat kuih..
Komen ank sedara sy yg kecik.. "OoOoO...ade ye kuih mcm ni Usu??????...Cantiknya!!"
Mcm2 la dak2 ni....
Cara nak buat kuih lapis:
Bahan :
- Tepung gandum (dicadangkan : cap sauh)
- Gula 3.5 senduk
- Garam 2 sudu
- Pewarna sirap
- Santan 0.5 kg
- Air secukupnya
Prosedur:
1- Gaul tepung+gula+garam+santan+ air secukupnya...(pastikan campuran menjadi secair air).
2- Bahagikan kepada 2 bekas.
3- Warnakan satu adunan dgn pewarna sirap dan satu lagi dibiarkan putih shj.
4- Sediakan tempat kukusan.
5- Masukkan secawan adunan putih dan kukus.
6- Masukkan secawan adunan merah 6@ 7 mnt kemudian.
7- Ulang proses ke 5 dan 6 sehingga mencapai 10 lapis.
8- Dah siap sume biar dlm 10 mnt nk bg dia tanek (bhs jawa: melayu ckp masak)
9- Angkat dr pengukus, biar sejuk dlu, potong, bole la mkn rmai2.....
P/s: bilangan utk lapisan bergantung kpd tinggi loyang...jgn la loyangnye rendah tp nk wat 10 lapis gak...x sesuai...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan