Anda pengunjung blog ke :

Khamis, 25 Disember 2008

Kuih Lapis 10 tingkat..


Hari ni buat kuih lapis lak..berguru dgn mak lagi...

Cuti-cuti cmni rugi kalau x blajar buat kuih..


Komen ank sedara sy yg kecik.. "OoOoO...ade ye kuih mcm ni Usu??????...Cantiknya!!"

Mcm2 la dak2 ni....


Cara nak buat kuih lapis:


Bahan :

- Tepung gandum (dicadangkan : cap sauh)

- Gula 3.5 senduk

- Garam 2 sudu

- Pewarna sirap

- Santan 0.5 kg

- Air secukupnya


Prosedur:

1- Gaul tepung+gula+garam+santan+ air secukupnya...(pastikan campuran menjadi secair air).

2- Bahagikan kepada 2 bekas.

3- Warnakan satu adunan dgn pewarna sirap dan satu lagi dibiarkan putih shj.

4- Sediakan tempat kukusan.

5- Masukkan secawan adunan putih dan kukus.

6- Masukkan secawan adunan merah 6@ 7 mnt kemudian.

7- Ulang proses ke 5 dan 6 sehingga mencapai 10 lapis.

8- Dah siap sume biar dlm 10 mnt nk bg dia tanek (bhs jawa: melayu ckp masak)

9- Angkat dr pengukus, biar sejuk dlu, potong, bole la mkn rmai2.....

P/s: bilangan utk lapisan bergantung kpd tinggi loyang...jgn la loyangnye rendah tp nk wat 10 lapis gak...x sesuai...

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka