Anda pengunjung blog ke :

Selasa, 23 Disember 2008

..Kuih Koci Idaman Gigi..


Cuti semester ni mak ajar sy cara buat kuih koci...sedap dan tahan lama kuih ni..
Anak2 sedara sy sume suka..
Diorg cakap...."macam gula2 getah la kuih ni!"...hehehe...

Camne nk buat...??

BAHAN-BAHAN:

Untuk inti:
- kelapa parut

- gula merah

- gula melaka

Untuk tepung:

- tepung pulut 1kg

- garam 1/2 sudu

- pewarna pandan / hijau
- air secukupnya
Untuk bhg luar:

- sedikit minyak masak
- daun pisang (disalai)

1. Gaul kesemua bahan inti, masak sehingga gula mencair dan semua bahan menjadi sebati.
2. Uli tepung pulut bersama garam -> pewarna pandan -> air (jgn keras2 sgt)
3. Tepung yg dah diuli dibulatkan kecil2.
4. Masukkan inti ke dalam tepung yg telah diuli.
5. Golekkan kuih di atas minyak masak (elak kuih melekat pd daun pisang).
6. Bungkus dlm daun pisang dah disalai.
(ikut style masing2 la...nk senang ikut cr bungkus kuih lepat je..kih3...)
7. Pas2 bole la kukus.
8. Makan smpai muak..

Precaution!!
JGN bukak kipas laju2 time wat kuih ni..nanti tepung cepat keras..

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka