- 1/2 kg tepung
 - 1 sudu kecil garam
 - 2 senduk gula aising
 - 1 bungkus yis (Mauripan) - dibancuh dengan air
 - 3 sudu susu tepung
 - Air
 - Pewarna kuning telur
 - Kelapa parut (sebagai pencicah-digaul dengan sedikit garam)
 
Cara-cara :
- Gaul tepung, garam, gula aising, susu tepung sehingga sebati.
 - Gaulkan dgn yis yang sudah dibancuh.
 - Gaulkan dengan air.
 - Pastikan adunan tepung menjadi likat (seperti ingin membuat tepung bagi keledek goreng)
 - Masukkan pewarna kuning untuk menjadikan apam berwarna kuning (boleh guna pewarna-pewarna lain yang dibenarkan).
 - Loyang disapu dengan sedikit minyak.
 - Masukkan adunan tepung ke dalam loyang.
 - Biarkan selama 1 jam untuk pengembangan tepung.
 - Kukus selama 1 jam.
 - Kuih apam dipotong2 dan ditabur dengan kelapa parut di atasnya.
 
* Tepung diayak dahulu untuk menjadikan kuih apam nmpk lebih cantik.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan