Anda pengunjung blog ke :

Rabu, 8 Jun 2011

Ketupat Sotong



Bahan :

  1. Sotong bersaiz besar
  2. Gula kabung
  3. Garam
  4. Santan
  5. Lidi (ambil dari daun kelapa)
  6. Pulut
  7. Daun pandan - 5 helai

Cara :
  1. Siang dan cabut kepala sotong.
  2. Rendam beras pulut air sekejap
  3. Masukkan beras pulut setengah ke dalam sotong dan selebihnya masukkan santan cair.
  4. Cucuk semula kepala sotong bersama badannya menggunakan lidi.
  5. Sediakan periuk dan masukkan daun pandan sebagai alas.
  6. Susun sotong secara condong bagi memastikan isi pulut tidak terkeluar.
  7. Masukkan santan sehingga menenggelamkan sotong.
  8. Masukkan gula kabung secukupnya.
  9. Masukkan sepucuk garam
  10. Gaul dan pastikan dasar periuk tidak hangus.

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Suka