- 250gm / 2.5 cawan tepung gandum
 - 1 sudu besar baking powder
 - 8 biji telur
 - 250gm gula kastor
 - 100 ml air
 - 25gm ovelette
 - 0.5 sudu esen vanilla
 - 125m majerin dicairkan
 - 1 sudu perisa pandan.
 
- Masukkan kesemua bahan dalam mesin pengadun kecuali majerin cair, esen vanilla, dan perisa pandan.
 - Pukul hingga kembang sehingga gebu dalam 8-10 minit.
 - Masukkan majerin cair, perisa pandan dan esen vanilla.
 - Putar semula adunan.
 - Bakar dengan suhu 180 darjah lebih kurang 15-20 minit.
 - Keluarkan kek, sejukkan, dan potong 3 lapis mendatar.
 

Bahan-Bahan Untuk Kastard:
- 500ml santan (guna santan kotak 500ml)
 - 500ml air (guna kotak yang sama)
 - 1 sudu serbuk agar-agar
 - 150gm gula kastor
 - 2 sudu perisa pandan
 - 8 sudu rata tepung jagung
 - Secubit garam.
 - Perisa pandan / pewarna hijau secukupnya.
 

Cara-Cara Membuat Kastard:
- Satukan kesemua bahan ke dalam periuk.
 - Masak dengan api sederhana sehingga ia betul-betul pekat, mendidih dan berkilat.
 

Cara-Cara Membuat Kek Lapis Pandan:
- Gunakan loyang yang sesuai dengan saiz kek.
 - Gunakan satu alat penyukat (cawan mungkin?) yang konsisten untuk melapiskan kastard.
 - Masukkan secawan kastard, diikuti dengan lapisan kek yang pertama, penyekkan sedikit supaya lapisan kek tenggelam.
 - Ulang langkah yang sama sehingga ke lapisan kastard yang terakhir.
 - Sejukkan kek dalam peti ais.
 - Terbalikkan kek di atas papan yang berplastik supaya kastard tidak melekat.
 - Terbalikkan sekali lagi di atas papan yang cantik.
 - Hiaskan keke lapis pandan tersebut menggunakan susu kocak, kelapa parut kering yang diwarnakan, dan bunga kek.
 - Sedia untuk dijamu kepada seisi keluarga. =)
 

Tiada ulasan:
Catat Ulasan