- Beras
 - Air
 - Garam
 - Bawang putih
 - Bawang besar
 - Bawang merah
 - Halia
 - Lada hitam
 - Ajinomoto
 - Kiub ayam Knor
 - Rempah Tumis (bunga lawang, kayu manis, pelaga)
 
Cara-Cara:
- Beras 3 pot dibasuh bersih dan ditambah air 4 kali ganda dari tinggi beras.
 - Masukkan 1 1/2 sudu garam.
 - Masukkan halia yang dipecahkan dan bawang besar yang dipotong kasar.
 - Biarkan sehingga beras pecah.
 - Tumis segala rempah tumis+bawang putih+bawang merah+sedikit halia+garam+1 sudu lada hitam.
 - Masukkan ayam yang telah dipotong kecil-kecil. Tutup kuali dengan tudung periuk untuk mempercepat proses memasak ayam.
 - Masukkan ayam yang sudah ditumis ke dalam bubur.
 - Masukkan kiub ayam Knor dan sedikit Ajinomoto.
 - Tunggu sehingga mendidih, rasa, dan siap untuk dihidang. =)
 - Nak cantik letak la bawang goreng dan daun sup.
 
Tiada ulasan:
Catat Ulasan