- Tepung beras (1.5 paket / 750 gram)
 - Telur (3 biji)
 - Bilis dan udang kering
 - Bawang putih (5 ulas)
 - Ketumbar dan jintan (dikisar - 3 sudu)
 - Kelapa (1 biji) - diperah untuk santan
 - Kacang tanah (1.25 kg @ 1 1/4 kg)
 - Inci kuning
 
Cara-cara:
- Kisar bawang putih -> udang kering dan bilis -> telur (dalam satu blander, masukkan satu persatu)
 - Campur hasil kisaran dengan tepung, garam, ajinamoto, dan santan perahan pertama.
 - Gaulkan semua, cairkan pakai santan perahan yang seterusnya.
 - Boleh digoreng menggunakan cara masing-masing. Ada yang guna kuali besar, ada yang guna dua kuali, dan macam-macam lagi.
 
Nota kaki :

Rempeyek dan tumpi mempunyai adunan yang sama. Yang berbeza adalah jenis kacang.
Rempeyek menggunakan kacang tanah manakala tumpi menggunakan kacang dhal dan kacang hijau.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan